- En anrik förening med många strängar på sin lyra – men fotbollen har alltid varit kärnan.
”Den 28 maj 1933 är väl något av en märkesdag i Rydsgårds lilla samhälle. Det var nämligen då som några mycket kloka och förståndiga herrar samlades på ett av byns kaféer och bildade Rydsgårds Allmänna Idrottsförening.
Att Rydsgårds Al F betytt mycket för samhället och dess ungdomar är väl ställt utom all tvivel. Under alla dessa år har många fått utlopp för sin kampvilja och tävlingslusta genom alla de olika idrotter, som bedrivits inom föreningen. På programmet har stått fotboll, bordtennis, tennis, friidrott, badminton, handboll, gymnastik, skidlöpning, ja t o m kurser i modern dans”.
Så inleder föreningens dåvarande ordförande Åke Svensson Jubileumsbladet från 1983.
Det var nära att Rydsgårds Alf bildades redan på 20-talet. När olympiaden gick av stapeln i Antwerpen väcktes idrottsintresset hos många unga killar. Några Rydsgårdspojkar kom till Knut Moberg och ville att han skulle försöka skaffa dem en fotboll. Sådana fanns inte i affärerna på den tiden, utan han fick skicka efter en från ett postorderföretag. Sedan spelade pojkarna på en åker där den nuvarande idrottsplatsen nu är belägen.
Men att det inte bildade någon förening berodde på att åkern var s k kyrkojord som man inte hade någon möjlighet att köpa. Men 1933 hade bestämmelserna ifråga om köp av kyrojord mjuknat och då var det bara att "sparka" igång på allvar.
Rydsgårds AlF: s ordförande genom tiden
Föreningens första ordförande, Gösta Blom, avgick redan efter en månad på grund av att han flyttade från orten. Hans efterträdare blev Oskar Ljungberg som innehade ordförandeposten till 1935. 1935 Robert Månsson, 1936-1941 landsfiskal A Sjöberg, 1942 Johan Jönsson, 1943-1950 Folke Nilsson, 1951 Carl Göransson, 1952 Kurt Andersson, 1953 Gösta Kristiansson, 1954-1969 Erik Månsson, 1970-1975 Per Hagentoft, 1976 – 1995 Åke Svensson, 1995 Roger Svensson som än i dag sköter den ansvarsfulla posten som ordförande.
Berättelsen från första domaren i Rydsgårds AIF
Jag satt med i styrelsen som sekreterare i ca 10 år, berättar Knut Moberg. Vi ordnade en hel del allmänna idrottstävlingar. I fotbollsmatcher var jag ofta domare för på den tiden fanns det inte många som kunde döma efter regler -ja, det var t om många som aldrig sett en fotboll!
Efter de aktiva 10 åren fick Knut Moberg av tidsskäl lämna styrelsen. Han hade förutom sitt ordinarie arbete som bankman en hel del kommunala uppdrag. Men trots detta ordnade han en hel del tävlingar också i fortsättningen. Och satt även med i festkommittén.
I åtskilliga år så hade Knut Moberg hand om biblioteket i Rydsgård.
Och det var där mitt intresse för idrott väcktes. berättar han. Det fanns en bok från olympiaden 1912 och den läste jag från pärm till pärm. Och sedan fortsatte det ungefär på samma sätt med alla böcker som rörde idrott. All idrott intresserar mig. Jag ser fortfarande varenda idrottstävling på TV. Och naturligtvis följer jag Raif om inte annat så i pressen. Det känns skönt att på gamla dar kunna notera hur föreningen utvecklats och blivit alltmer omfattande.
Tiderna har ju förändrats. menar Knut Moberg -på gott och ont. Men för Raif:s del får man väl säga att det är enbart på gott!
Första laget i Rydsgårds AIF
Så en liten tillbakablick på fotbollen i föreningen. Raif:s första fotbollslag fick följande utseende från målvakt till vänsterytter: Claes Grave, Axel Malm, Helmer Leander, John Svensson, Emil Persson, Johannes Andersson, Axel Lindström, Allan Olsson, Thure Olofsson, Louis Moberg och Carl Lindström.
Dessa grabbar for till Abbekås den 13 juli 1933 för att möta Abbekås bollklubb. Man tyckte allmänt bland grabbarna att Abbekås inte kunde vara farliga. Grabbarna tog planen i besittning och avverkade matchen. När slutsignalen gått hade man åkt på ett braknederlag på hela 9-0.
25 öre
Färden till Abbekås företogs i privat lastbil och ägaren till denna ville som ersättning endast ha täckning för sina omkostnader, vilka beräknades till 2:50. Billigare kunde väl föreningen inte slippa undan för en fotbollsresa.
Åja! En av styrelsens ledamöter resonerade som så: Inte har föreningen råd till att betala sådana utgifter. Vill pågarna spela matcher får de minsann själva betala kalaset. så man tog en hatt och i denna fick spelarna vara snälla och lägga vars en 25-öring. Ja, så kunde det gå till på den gamla goda tiden.
Under årens lopp har många fina segrar inhöstats. Här skall vi återge några av de största under åren 1933-1983.
Skivarps serien
Redan 1934 vanns den s k Skivarps serien. Sedan dröjde det till 1942 då söderslättsserien vanns på 14 vunna, en oavgjord samt tre förlorade matcher. Tvåa blev Skabersjö, trea Ö-torp.
Mellan dessa tre lag anordnades en triangelmatch på Rydsgårds plan. Denna vann hemmagrabbarna, så den dagen fick Aif:s lagkapten Egon Karlsson motta två priser. Dels för seriesegern och dels som vinnare i triangelmatchen.
Men seriesegern blev väl delvis en besvikelse eftersom tvåan Skabersjö blev uppflyttade i stället för Rydsgård. - på grund av det geografiska läget.
Serieseger
Nästa serieseger kom 1954 då vi vann div 3 Sydskånska Södra på 29 poäng. Bästa målgörare var Hasse Rosberg med 19 mål samt Egon Karlsson B mål. Så gick det fram till 1960 då laget vann div 6 med 10 poängs marginal till tvåan.
Samtidigt vanns tidningen Arbetets tabellstege och för detta erhölls en hel fotbollsutrustning till laget. Bäste målgörare var Srig Andersson med 33 mål följd av Jan-Erik Persson 21 mål och Karl-Erik Jönsson 19.
Div 5
Så var A-laget i div 5. Tre år senare var vi åter i div 6. Det skulle dröja änqa till 1981 innan vi ännu en gång skulle få vara med om en serieseger för vårt A-lag. 1981 Vann laget div 6 Sydöstra-Östra med den fina tabellraden 22 19-3-0 83-19-41 poäng.
Bästa målgörare blev Håkan Severin 31 mål, följd av Claes Severin 23 mål och Gert Johansson 22 mål. Det första året i division 5 fick man nöja sig med en fjärde plats (bäst i kommunen).
1983 kan bli bättre. Tänk om vi kunde fira jubileumsåret med en ny serieseger!
YA-cupen
En annan stor händelse i Aif:s historia var då vi gick till final i VA-cupen. Lagets väg dit såg ut på följande sätt: Vinst hemma mot Ö Torp 3-2, borta mot Lunnarp 1-0, Esperöd hemma 2-2. omsr,el och seger med 2-1, Gislövsdal borta 1-0. Semifinal borta mot Janstorp 3-0. Och lilla Rydsgård var i final. Men IFK Ystad blev för svåra i finalen och vi förlorade med 0-4. Matchen gick i Skurup och sågs av 1200 personer.
Även vårt 16-årslag har varit i VA-cupfinal. 1980 var året. Man slog ut lag som IFK Ystad, Brösarp, Hammenhög, Tomelilla och slutligen i finalen Köpingebro och därmed blev man VA-cupmästare.
Fina spelare Ja, detta var några och något av de större händelserna kring läderkulan. Många fina spelare har passerat revyn under årens lopp -Olle Johansson. pålitlig högerback. Lars Olsson allroundspelare, Per Hagentoft slitstark, Magne Fredriksson ypperlig målvakt, Kaj Månsson högerytter, Åke Åberg bra målvakt, bröderna Uno och Kjell Kristiansson, halvbackar -två verkliga arbetshästar, Stig (Stickan) Andersson, som spelade 626 matcher innan han "la skorna på hyllan" och Bo Olsson, teknisk. skjutstark spelare, dessutom mycket bra målvakt samt kämpen Knut Håkansson.
Några av de nämnda finns kvar som ledare och lär ut sitt kunnande till ungdomarna.
Ungdomsfotbollen
Den fina aktivitet som bedrivits fram till 1973 har med många förenade krafter av flitiga ledare utvecklats ytterligare. Ungdomsarbetet har i föreningen genomgått stora förändringar under den senaste tioårperioden.
Efter ett idogt arbete lät inte framgångarna vänta på sig.
1971 vann 14-årslaget serieseger utan poängsförlust med Knut "Pussi Nilsson som den störste målgöraren - 22 mål. Han kan även nämnas som föreningens förste div 3 -spelare (Kirseberg).
1974 var det dags igen med en serieseger. Denna gången var det 10-årslaget - även de utan poängsförlust med Roger Olsson och Sven Severin som bästa målgörare.
1977 hade vi ett 16-årslag som vann sin serie 8 poäng före närmaste lag och med en målskillnad på 77-9. Bäste målgörare var Peter Jönsson med 26 mål. Peter visade också senare goda talanger som målvakt.
70-0
1978 var det dags för ett 10-årslag att bli historiskt inom föreningen. De vann sin serie med 70-0. Här gjorde Thomas Karlsson 28 mål. En ny serieseger kom 1979 då 12-årslaget uppvisade en målskillnad på 59-9. Ola Andersson gjorde 15 mål.
Damlaget
Damfotbollen i Rydsgårds Aif började med träning 1972. Tränare under det första året var Klas Svensson och Hasse Rosberg.
1973 var första året som Raif:s damer ingick i seriesystemet i div V med en sjunde placering.
Utvecklingen gick framåt och resulterade i att Raif 1978 sköt sig in i div IV och hamnade första året på en sjunde plats.
Stort år
1981 var det stora året för Raif:s damer- andra plats i serien och uppflyttning till div 3. En andra plats i serien och steget upp i div. 3.
Samma år gick vi till kvartsfinal i DM där vi förlorade mot S Sand by med 1-4.
Framgångarna slutade inte med detta. Samma år vann Eva-Marie Jönsson skytteligan på Österlen med 39 mål.
För att klara det ekonomiska för 1983 påbörjade man planera för en julmarknad. Alla damerna ställde upp och broderade och tillverkade olika former av julpynt. Det såldes även julgranar.
1982 började med stora förväntningar - tidig börjad träning, träningsläger i Ulvåker i Västergötland. Ett träningsläger som Raif:s tjejer nog inte glömmer i första taget. Det severades bl a god mat 4 gånger om dagen av Gullan, Lillan och Sören. Men 6 träningspass hann vi med och även 2 matcher mot Tymer, förlust med 7-1, och mot Skövde Aik 2-2. Allt detta hanns med under 2 dagar.
Spelet i div 3 blev väl inte vad vi hoppats.
Men med ytterligare ett år i div IV hade kanske förhoppningarna varit ännu större.
Lite otur med skador gjorde väl att vi inte hängde med riktigt och slutade på en åttonde plats. Vilket resulterade i nedflyttning till div IV. Positivt var att flickfotbollen 1982 gjorde sitt intåg i Raif.
Det startades ett 12-årslag i seriesystemet. Laget gjorde stor sensation genom att belägga en 2.a plats efter Skurup. 1983 Bildades även ett 14-årslag och förväntningarna inför jubileumsåret är stora för Raif:s damer och flickor.
I damlaget från 1981 finner vi spelare som: Jessica Holmlund. Marie-Louise Persson, Birgitta Jönsson, Lena Nilsson, Carina Lännerberg, Tina Nilsson, Susanne Nilsson, (tränare), Gull-Maj Jönsson. Främre raden från vänster: Eva-Marie Jönsson, Gertrud Olsson, Yvonne Persson, Carina Olsson, Camilla Persson, Zsuzsanna Papp.
Tränare: Roland Svensson och Ingemar Andersson
Fotbollsplanen och faciliteterna…
Vår första gräsmatta togs i bruk 1935. Denna matta höll fram till 1945, då den såddes om och fick måtten 56x100 m. 1961 påbörjades arbetet med ännu en gräsmatta på idrottsplatsen, måtten på denna blev 65x110 m. Den invigdes den 14 juli 1963 och är än i dag lika fin som då.
1970 fick vi ljus på gamla planen. Detta arbete utfördes av medlemmarna. Den 5 november 1970 slog fritidsnämndens ordförande Sven-Bertil Persson pilströmmen.
Våra omklädningspaviljonger, 1978 fick vi en tillbyggnad med två omklädningsrum och nya duschar. Brandstationen har under de senare åren förändrat utseende. Detta beroende på att den numera är föreningens klubbstuga. Här har medlemmar och andra frivilliga krafter lagt ner ett enormt arbete, och det är samma klubbstuga som vi har än idag!
Skidsport
Så över till något helt annat. Under de stränga vintrarna 1940-42 fanns skidsporten också med på vårt program.
Åtskilliga tävlingar i denna sport har arrangerats av föreningen. Men den som AIF kammade hem de flesta segrarna i var när Skurup inbjöd till tävling 1942. Här tog Rydsgård hem 2:a och 5:e platserna i seniorklassen, 1 :a och 3:e platserna i äldre juniorklassen, 1 :a och 2:a platserna i yngre juniorklassen samt 2.a pris damklassen.
Bland de verkliga strängarna märktes Agne Nilsson, Moje Nilsson, Egon Åberg samt Ruth Olsson och Svea Matsson. Av 13 uppsatta priser i denna tävling tog Rydsgård hem tio.
Friidrott
Friidrotten har också stått på programmet. Och här är några resultat från klubbmästerskapet 1949: Löpning 100,200 och 400 m Kaj Månsson. Löpning 800 och 1 500 Ivar Persson. Längd och höjdhopp Kurt Andersson. Spjutkastning Kaj Månsson. Diskus Ivar Persson, kulstötning Stig Andersson.
Bordtennisen har också haft sina glansdagar i föreningen. I slutet av 50-talet och i början av 60-talet hade denna sport sina största framgångar. Bland de skickligaste spelarna må väl nämnas Torsten Menberg, Torsten Dahlqvist, Åke Åberg, Ulf Andersson och Arne Andersson. De sista åren har denna sport bedrivits mera som fritidssysselsättning.
Badminton var förr också en stor sport i föreningen även den bedrivs numera som fritidssysselsättning.
1977 fick Rydsgård tennisbana och i och med detta fick föreningen även tennis på programmet. Men eftersom det inte var någon satsning på tennis så blev det interna tävlingar. Under vinterhalvåret bedrivs motionsgymnastik. En kväll i veckan i skolan träffas ca 40 medlemmar där. Under den varma årstiden ordnar denna sektion även cykelturer, skogspromenader och tipsrundor.
Historiska händelser under perioden 1984-2024
1984 RAIFs damlag tar steget upp i div 3
1985 RAIFs herrar vinner DM efter att ha slagit Hittarps IF med 2-1 i finalen.
1986 RAIFs herrar vinner YA-cupen efter att ha finalbesegrat Sjöbo IF med 2-1
1987 RAIFs herrar vinner div 4 och tar sig upp i div 3
1988 RAIFs herrar blir 4:a första året i div 3 och dessutom vinner man YA-cupen som avgörs i ett dubbelmöte, RAIF förlorar med 3-2 på bortaplan men vänder på steken genom en 5-2 vinst på hemmaplan
1989 Grusplan byggs på Rydsgårds idrottsplats och vinterträningen är säkrad
Idrottsplatsen döps om till Granhällans IP, årtal är osäkert men det var Gun Lellky som kom med förslaget.
1989 startar bingolotto och RAIF hoppar på tåget, det blir succé´ och RAIF säljer uppemot 5 000 lotter på en vecka då det går som bäst!
1990 RAIFs herrar faller på målsnöret i sista matchen och blir degraderade till div 4:a
1991 RAIFs herrar är åter i YA-cupfinal men denna gång förlorar man med 3-0 mot Ystads IF
Nya omklädningsrum byggs på Granhällans IP, årtal osäkert. Bygget finansieras med bingolottpengar.
1994-95 åter dags för ett nytt ansiktslyft på Granhällans IP, då byggs läktaren som än idag står stabilt på bortre långsidan. Denna finansieras med bingolottpengar.
2011 Beslut tas på att Rydsgårds AIF och Skivarps GIF ska samarbeta på ungdomssidan och 2012 drar samarbetet igång med namnet RS, även damlaget ingår i samarbetsavtalet.
2014 Rydsgårds AIF blir först i kommunen att anlägga en konstgräsplan, denna läggs på befintlig grusplan. Konstgräset finansieras bla av en investering av Skurups kommun men även Skurups sparbank stöttar till med 150 000 kr, vilket lyft!
2016 är det åter dags för en YA-cupfinal, denna gång blir det förlust mot storsatsande Österlen med 0-5
2018 Renovering av klubbstugan påbörjas och denna fortgår löpande än idag
2019 RAIF tar tillbaka titeln YA-cupmästare genom att besegra Öja FF med 4-2 på Skurups idrottsplats
2022 RS-dam tar steget upp i div 3 efter att ha kämpat i div 4 i 10 år!
2023 Tas beslut på att avsluta samarbetsavtalet med Skivarps GIF och åter bli ett enat RAIF 2024!